Sider

lørdag den 28. december 2013

Juletræet med sin glans

Måske er det lidt sent, at lave et indlæg om vores juletræ, men der blev aldrig tid til det i dagene op til juleaften. Derudover lader vi træet stå til på den anden side af nytår.
Det er vores andet år med stort juletræ og igen i år var det en fornøjelse, at finde pynten frem og hænge den på træet.



Juletræstæppet er lavet af min dygtige svigermor. Pynten er primært holdt i rødt, hvidt, guld og grønt og er en skøn blanding af bl.a. kugler, engle, stjerner, klokker. Det har taget nogle år at samle pynten sammen og den er hentet hjem fra Ikea, Netto, Den Gamle By i Aarhus, London, Indien, Bornholm og noget har jeg fået i gave.








lørdag den 7. december 2013

Julehygge i det nye palads

Julen er i høj kurs i paladset og en del af julepynten blev fundet frem og kom op at hænge længe før de fleste flyttekasser var blevet pakket ud. Efterhånden er de fleste kasser tomme og huset begynder at ligne et hjem. Flytningen har foreløbig taget tid fra juleaktiviteter i køkkenet, dog er det blevet til kogning af klejner og en enkelt gang æbleskiver.

Lidt billeder af noget af julepynten:

Engletræ



Den fine julekrybbe er købt i Rom for nogle år siden.


lørdag den 30. november 2013

Stilhed på bloggen

Der har været stille på bloggen den sidste måned. Det betyder dog ikke at der har været ro i paladset. Vi er så heldige at være blevet husejere og har derfor været i fuld gang med at flytte paladset fra vores lejlighed i midtbyen til vores nye (læs: gul murstensparcel fra 68) hus nord for Aarhus. Tiden er blevet brugt på at gøre huset klar samtidig med at vi har fyldt lejligheden med flere og flere fulde flyttekasser. Sidste lørdag flyttede vi til huset og i torsdags fik vi afleveret lejligheden. Status er, at vi bor i hus fyldt med en masse flyttekasser, som løbende bliver tømt.


Den gamle udsigt


Den nye udsigt

Aktuelt er udsigtene dog noget mere triste med regn, rusk og de sidste efterårsfarver. Jeg glæder mig til et forår og sommer med have, lys og luft.. Tror dog også at midtbyen vil blive savnet og sikkert blive besøgt hyppigt.

søndag den 27. oktober 2013

Ny inspiration

Der er hentet ny inspiration til paladset i form af en strikke- og hæklebog. Jeanette med bloggen Lutter Idyl har udgivet en hæklebogen "Lutter Løkker" med mange flotte designs, så den var jeg ikke lang tid om at få købt. Jeg købte den sidste de havde hos Stof & Stuff i Aarhus.
Strikkebogen "Blød Begyndelse" indeholder mange fine opskrifter på babystik. Desværre er bogen udsolgt fra forlaget, men efter en del søgen på nettet fandt jeg den hos Egne Design.
Jeg glæder mig til at komme igang med de nye opskrifter.


torsdag den 17. oktober 2013

Græskarsuppe


Græskarsuppe er en dejlig efterårsret. Første gang jeg lavede græskarsuppe brugte jeg et af de store almindelige græskar. Det blev en suppe, der ikke smagte af meget andet end bouilon og det var bestemt ikke noget hit. 
Denne suppe er lavet på hokaido græskar og det gør en ret stor forskel. Det er en mild grøntsag, så det er godt med smagsforstærkere.



Opskrift til en stor portion suppe, hvor der er nok til 6 mennesker.

3-4 løg
4-5 fed hvidløg
1 spsk karry
1 tsk ingefær
500 g kartofler
1 hokaido græskar
1,5 dl vand
4 grøntsagsbouillon terninger
1 håndfuld friske timiankviste
salt og peber
2 dl mælk

Start med at forberede grønsagerne: løg og hvidløg pilles og hakkes groft, kartoflerne skrælles og skæres i grove tern, græskarret udhules og skæres i grove stykker. Skrællen skal blive på.
Karry og ingefær brunes i olie i en stor suppegryde. Løg og hvidløg tilsættes og svitses. Herefter tilsættes kartofler, græskar og timiankviste sammen med løg og bouillon terninger. Kartofler og græskar koges møre og suppen blendes (jeg bruger en stavblender). Mælken kommes i suppen og der koges op under omrøring. Til sidst smages til med salt og peber.

Serveres med ristet bacon, skyr, frisk persille og ristede græskarkerner. 


onsdag den 9. oktober 2013

Småkager

Den anden dag blev der bagt småkager i form af florentinere og ingefærsmåkager i paladset.
Jeg er stadig en tro Claus Meyer fan så opskrifterne er fra "Meyers Kager". Ingefærsmåkagerne var nemme at lave og velsmagende, hvis man er vild med ingefær. Florentinerne var en længere proces, hvor jeg fik prøvet kræfter med karamel og temperering af chokolade. Der er plads til forbedring, så processerne skal helt klart prøves af igen. 

Småkagerne blev ikke perfekte, men blev dog fine nok til en værtindegave i weekenden og blev serveret til gæster i søndags.




fredag den 4. oktober 2013

Hverdagsmorgenmad

Indimellem skifter jeg den vanlige müsli om morgenen ud med havregrød. Havregrøden i sig selv kan være lidt kedelig, men det gør den væsentlig bedre, hvis den laves på mælk. I denne variant har jeg kun brugt havreflager, men man kan sikkert med fordel også bruge andre slags flager.
Som topping har jeg i dag brugt æbleskiver og en lækker hjemmelavet blommesirup kogt med frisk ingefær og vanilje. Blommesiruppen er lavet efter næsten samme fremgangsmåde som her



1 håndfuld grovvalsede havregryn
1 håndfuld havregryn
Mælk
Lidt salt

Alle ingredienserne kommes i en gryde og koges langsomt op til grøden tykner.

lørdag den 28. september 2013

Æblemarmelade

Jeg har været forbi en frugtplantage for nylig og hjembragte blandt andet en stor pose æbler. De er blevet brugt til æblegrød, æbletærte og i går blev det til æblemarmelade. Jeg kan rigtig godt lide æblemarmelade og der er noget tilfredsstillende over at putte noget i glas, som kan gemmes til senere på året.



1,5 kg æbler, skrællede og uden kernehus
200 g sukker
1 vaniljestang
Atamom til skylning af glas

Æblerne skrælles og skæres i grove stykker. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud. Æbler, sukker, kornene fra viniljestangen og stangen kommes i en gryde. Marmeladen koges ved svag varme til æblerne er kogt ud. Der kan evt. tilsættes lidt vand i bunden af gryden. Jeg kan godt lide at æblemarmelade er uden for mange klumper så jeg koger marmeladen til de fleste stykker er kogt ud, hvor længe afhænger af æblernes fasthed så hold øje med marmeladen løbende. 
Mængden af sukker afhænger af smag og æblernes syrlighed. I denne portion var æblerne næsten ikke syrlige, men smag evt. på marmeladen undervejs.

Når marmeladen har den ønskede konsistens, skoldes glas i kogende vand og skylles efterfølgende med Atamom. Marmeladen kommes i glassene og lukkes tæt til.

mandag den 16. september 2013

Søndagstur

I går var hele dagen sat af til afslapning og tid til hinanden, så vi tog på tur væk fra paladset. Det blev en dejlig dag med brunch på Klassisk 65 i Jægergårdsgade, lidt shopping og en køretur ud i det blå.
Turen sluttede syd for Aarhus ved Moesgård, hvor Skovmøllen om søndagen blandt andet serverer en kagetallerken for 2 med overdådige og lækre kager. Restauranten ligger naturskønt og holder til i gamle stemningsfulde lokaler. 
Vi har før besøgt Skovmøllen og vi vender helt sikkert tilbage. 


Cheesecake med nøddebund. 

Brownie med blåbær og frysetørret hindbær

Lagkage med friske brombær


onsdag den 11. september 2013

Barselsvisit

I dag har jeg været på et hyggeligt barselsvisit hos en god veninde. Der blev medbragt lidt hjemmelavede gaver, som heldigvis blev godt modtaget.

Det blev til en barnevognskæde med hæklede dyr og et sæt strikket tøj.


Opskrifterne på Dora Dådyr, Gustav Gadekryds og Sune Skildpadde er fra Maja Hansens bog "Flere Hæklede Dyr". Dyrene sidder på en dobbelt elastik, som er hæftet i hæklede ender. Enderne er hæklet op omkring en klemme.


Det grå sæt er strikket i alpaca garn. Opskriften på skoene kan findes her. De andre opskrifter har jeg desværre ikke links til.



mandag den 9. september 2013

Fiskefrikadeller med remoulade

Den anden dag fik vi lyssej i fiskekassen fra Aarstiderne. Det er ikke den mest spændende fisk, men den er ganske udemærket til fiskefrikadeller og sammen med hjemmelavet remoulade er det et hit.
Det er selvfølgelig nemmere at købe en færdig blandet fiskefars og remoulade, men med en god foodprocessor er det ikke så besværligt eller tidskrævende at lave retterne.


Fiskefrikadeller:

600g lyssej filet
2 spsk rugmel
2 spsk hvedemel
1 æg
3/4 dl mælk
1 tsk spidskommen
En lille håndfuld frisk timian
1 tsk salt
friskkværnet peber

Fisken skæres i mindre stykker og køres i foodprocessor sammen med med de øvrige ingredienser indtil  man har en grov fars.
Farsen formes til frikadeller og steges på en pande.

Remoulade:

3 gulerødder
1 lille løg
10 små syltede agurker
4 spsk kapers
En håndfuld frisk persille
1/2 tsk karry
1/2 tsk gurkemeje
3 spsk mayannaise
3 spsk fromage frais
salt og peber

Gulerødder, løg, agurker, kapers og persille snittes fint i foddprocessor, hvorefter de andre ingredienser røres sammen med. Til sidst smages til med salt og peber.


Kan serveres sammen med rugbrød eller som her med ovnstegte kartofler og salat.

mandag den 2. september 2013

Æbleflæsk

Æbleflæsk minder mig om min barndom. Som jeg husker det lavede min mor retten hvert år i september, når det var æblesæson. Retten er ret old school, men smager godt, så traditionen er flyttet med ind i paladset og hvert år laver jeg æbleflæsk.




Opskrift (4 personer):

450 g røget bacon eller flæsk, mængden kan reduceres
15 æbler
sukker
1 lille håndfuld frisk timian

Baconen skæres i store tern og steges på en pande. I mens skæres æblerne i grove stykker. Når baconen er færdig tages den af panden og lægges på et sugende underlag. Æblerne steges i fedtet fra baconen (hvis der er meget fedt hældes noget af det fra før æblerne kommes på panden). Undervejs drysses der sukker over æblerne efter smag og æblernes syrlighed. Når æblerne er næsten færdige kommes timianen i retten.
Jeg foretrækker at æblerne steges til de er møre, men at stykkerne stadig har noget struktur.

Ved servering hældes baconen over æblerne. Æbleflæsken spises på rugbrød.


tirsdag den 27. august 2013

Fyldte bagte æbler

Æblesæsonen er små småt begyndt og i weekenden fik jeg den første portion æbler af min far. Sidste år blev æblesæsonen udnyttet til fulde. Det blev til kager, marmelade, chutney og grød. Der er en god chance for at det gentager sig i år.

I går aftes blev der lavet fyldte bagte æbler. En nem lille dessert eller indslag til aftenkaffen. 


Opskriften er min fars og han arbejder ikke med mål, så der tages lidt på slump. Jeg endte ud med at bruge følgende:

2 æbler
1 håndfuld hasselnødder og rosiner
ca. 15 g smør
2 spsk brun farin

Kernehuset skæres ud af æblerne, dog må der ikke laves hul hele vejen gennem æblerne. Nødderne hakkes groft og blandes med rosiner, smør og brun farin. Blandingen stoppes ned i æblerne. Det der ikke kan være i æblerne lægges oven på æblet.
Æblerne bages i et ovnfast fad ved 200 grader i 15-20 min. eller til de er møre. Serveres med flødeskum.


søndag den 18. august 2013

Burger med pulled pork

Weekendens projekt har været pulled pork. Et langvarigt, men heldigvis ikke et besværligt projekt.
Jeg har ikke meget kendskab til pulled pork, men har fået det serveret et par gange i løbet af sommeren og synes det kunne være sjovt at prøve af selv.
Heldigvis endte projektet godt og lørdag aften nød vi en god burger med pulled pork, coleslaw og en kold øl. 
Der var rigeligt med mad så menuen blev gentaget i dag, da vi fik gæster til frokost. Det blev rigtig godt modtaget.



Fredag eftermidddag lavede jeg rub og kødet blev marineret og lagt i køleskab til næste morgen.
Lørdag morgen (meget tidligt) kom kødet i ovnen ved 100 grader. 
I løbet af dagen lavede jeg coleslaw, sauce og rørte dej til burgerboller. Efter 13 timer i ovnen blev svinekammen taget ud og hvilede mens burgerbollerne blev bagt. Før serveringen blev svinekammen "trevlet" til pulled pork med to gafler og saucen blev hældt over kødet. 

Der skal bruges 2 kg svinekam afpudset for fedt og sener (der er nok til 8 personer).

Jeg har lavet mig inspirere af forskellige opskrifter på rub og sauce og endte med nedenstående sammensætninger.

Rub:
50 g brun farin
5 g sød paprika (evt. mere, men jeg havde ikke mere i skabet)
20 g røget paprika
2 tsk. hvidløgspulver
2 spsk sort peer
2 spsk salt

Ingredienserne blandes og rub'en gnides ind i kødet på alle overflader. Svinekammen pakkes derefter i husholdningsfilm og lægges i køleskabet for at trække hen over natten.
12-14 timer før svinekammen skal spises sættes den i ovnen på 100 grader. Læg svinekammen i en bradepande med rist og fyld vand i bunden af bradepanden. 
Når svinekammen er færdig i ovnen skal den have en kernetemperatur på 93 grader og overfladen er godt branket.

Sauce:
2 dl æblecidereddike
3 spsk ketchup
2 spsk brun farin
1/2 tsk chili flager
1 spsk tabasco sauce
1-2 tsk salt
friskkværnet peber

Ingredienserne røres godt sammen.
Smag til undervejs, saucen smager surt og stærkt med en anelse sødme. 
Saucen hældes over kødet, når det er blevet "trevlet". Det giver en god stærk og syrlig smag til kødet.



Coleslaw:
1 spidskål
ca. 10 små gulerødder
3-4 spsk æblecidereddike 
5 dl skyr eller creme fraiche
2 tsk grov sennep
1-2 tsk salt
friskkværnet peber

Spidskål og gulerødder snittes fint. Æblecidereddiken hældes over og trækker i et par timer.
Herefter blandes skyr med sennep, salt og peber før det røres sammen med kålen og gulerødderne.

Speltburgerboller (16 stk.):
25 g gær
5 dl vand
1 dl skyr eller andet surmælksprodukt
3 spsk olivenolie
1 spsk honning
200 g groft speltmel
700 g fint speltmel

Gæren røres ud i vandet. Herefter tilsættes skyr, olivenolie og honning. Melet røres i af 2-3 omgange. Dejen æltes i røremaskine på høj hastighed til den er elastisk og hænger fast på dejkrogen.
Dejen hæver i køleskab i ca. 4 timer. Efter hævning formes dejen til 16 burgerboller, der pensles med mælk eller æg og drysses med sesamfrø.
Bollerne hæver på pladen i ca. 30 min til dobbelt størrelse. De bages ved 240 grader i 15 min til de er let gyldne.


søndag den 11. august 2013

Koldskål med kammerjunker

Koldskål med kammerjunker er i høj kurs her i paladset og hen over sommeren bliver der lavet koldskål og bagt kammerjunker flere gange. Hr. Krak foretrækker koldskålen i glas og spiser kammerjunkerne ved siden af. Jeg vil helst have koldskålen serveret i en tallerken med frugt og kammerjunkerne ovenpå.



Opskriften på kammerjunkerne er endnu en opskrift fra Claus Meyer. Jeg har prøvet andre opskrifter, men denne er den bedste. Dog foretrækker jeg den uden citron.



Opskrift på koldskål:

6 pasteuriserede æggeblommer
200 g sukker
1 vaniljestang
1 liter kærnemælk
1 liter tykmælk
revet skal fra en halv citron

Æggeblommerne og sukkeret røres hvidt. Vaniljestangen deles, kornene skrabes ud og røres i æg- og sukkermassen. Kærnemælken og tykmælken røres i. Til sidst røres citronskallen i.

onsdag den 31. juli 2013

Vandmelon smoothie

Det kan blive en smule varmt her i paladset om sommeren, så det er tiltrængt med noget koldt og læskende. Her kan smoothie med vandmelon og danskvand varmt anbefales.


Opskrift: 

Ca. 1/4 vandmelon
1 håndfuld frosne jordbær
1/2 dåse danskvand

Blend melonen med jordbærrene. Hvis det er for tungt for blenderen hældes lidt af danskvandet i mens der blendes. Inden servering røres det sidste danskvand i smoothien med en ske.

søndag den 28. juli 2013

Amsterdam

Paladset har stået tomt de sidste par uger, da vi har været på ferie. Det har været to gode uger, som blandt andet har budt på nogle fantastiske dage i Amsterdam. 

Lidt stemningsbilleder:





Som altid når vi er på ferie er der blevet brugt en del tid på små pauser med kaffe og kage. Her i blandt et par hollandske specialiteter.

Stroopwafel i gårdhaven ved Oude Kerk

Appelgebak på Caf'é de Winkel

Det blev også til lidt (meget) shopping rundt i de små gader.

Lidt nyt til køkkenet

lørdag den 13. juli 2013

Cheesecake med rabarberkompot

Vi har fået ferie her i paladset og den blev indledt med besøg. Det gav mulighed for og tid til at lave en ordentlig dessert. Det blev til cheesecake med rabarberkompot. Det kan anbefales at kombinere den lidt fede kage med den søde og syrlige rabarber.



Opskrift:

Bund:
150 g Digestive kiks
1 spsk rørsukker
30 g nougat (kan udelades)
60 g smør

Ostefyld:
1 bæger pasteuriserede æggeblommer
100 g rørsukker
200 g Philladelphia ost (ikke light)
1/2 vaniljestang
2 dl skyr
6 blade husblas
2 bægre pasteuriserede æggehvider
2 1/2 dl piskefløde

Rabarberkompot:
Se opskrift her

Bund:
Kiksene males til krummer og blandes med sukkeret. Smør og nougat smeltes hvorefter det blandes med kiksene. Kiksemassen trykkes ud i en springform eller lignende. Bunden stilles på køl mens ostefyldet laves.
Ostefyld:
Start med at piske æggehviderne stive og stil til dem side. Pisk også piskefløden til flødeskum og stil til side.
Æggeblommer og sukker røres sammen til det er hvidt, osten røres i til massen er ensartet. Vaniljestangen deles og halvdelen af kornene skrabes ud og røres i ostemassen sammen med skyr.
Husblassen udblødes i koldt vand i ca. 5 minutter. Bladene vrides let når de tages op af vandet og de smeltes forsigtigt over et vandbad. Husblassen skal afkøles lidt før den røres i ostemassen.
Æggehviderne vendes i  ostemassen hvorefter flødeskummen vendes i.
Til sidst fordeles fyldet over bunden. Kagen skal stå på køl i mindst 4-5 timer før den serveres.
Før servering fordeles rabarberkompotten over kagen. Alternativt kan kagen skæres i stykker og anrettes med kompotten på hvert enkelt stykke.

fredag den 5. juli 2013

Uro med hæklede dyr

De sidste par uger har jeg hygget mig med at lave endnu en barselsgave. Det er en uro med hæklede dyr. Inspirationen er hentet fra Den lilla elefant. Det er en lille pige, der en i vente så temaet er blevet lyserød. Dyrene er en broget samling, som normalvis ikke lever side om side, men her synes jeg de klæder hinanden.


Opskrifterne på dyrene er fra bogen "Hæklede dyr" af Maja Hansen. Over dyrene har jeg brugt filtkugler og plasticperler. Øjnene er købt i Panduro.

Erik Elefant

Gustav Gris

Karen Ko

Flemming Får og Børge Blæksprutte

Jeg er selv lidt stolt af resultatet og håber at gaven bliver vel modtaget.